web page builder

Story

Here you find tthe travel report of this trip, enjoy.
Hieronder staat het reisverslag van deze reis.Veel leesplezier.

Nederlands
English


Op 14 oktober begon ik met een fraaie reis naar Indonesië. Om precies te zijn een rondreis over Java en Bali. Na een lange vlucht met overstap in Medan, kwamen we aan in Jakarta waar onze gids, Nugi, al op ons stond te wachten. De rest van de dag was het eigenlijk vooral even bijkomen van de lange vlucht. Wel ben ik nog even de stad ingelopen en een beetje de sfeer te proeven. Jakarta is, zoals veel Aziatische steden. hectisch overvol en buil door de uitlaatgassen van de auto’s en - vooral - de enorme hoeveelheid brommers en scooters die er rondrijden.


De volgende dag begon de rondreis pas echt. We vertrokken richting Bogor. Hier bevinden zich de grootste en bekendste botanische tuinen van Indonesië. Onder leiding van een gids maakte we een twee uur durende wandeling door een deel van deze fraaie tuinen. Hierna reden we door richting Bandung. Onderweg maakte we nog een stop bij een thee plantage en reden we over de Puncakpas verder naar Bandung waar we in de vroege avond aankwamen. Het hotel lag in het fraaie en levendige centrum van de stad dus een leuk restaurant vinden om te eten was geen probleem.


De dag erna verkende we Bandung het is een stad waar de invloed van het Nederlands koloniaal verleden nog goed zichtbaar is. Dit begon al in de oude bioscoop (thans conferentieruimte en theater) tegenover het hotel, die in een tropische versie van de Amsterdamse school gebouwd leek te zijn. Hierna volgde we onze weg te voet naar de oude postweg, deze liep dwars door Bandung en liep van west naar oost dwars over Java, over  een afstand van ruim 1000 km, We bezochten vervolgens de Kampong, een oude wijk met smalle steegjes, waar we ook een werkplaats bezochten waar Wajang poppen gemaakt worden. Na een bezoek aan de Concordia sociëteit en het Afro-Aziatisch conventie museum, liepen we weer terug naar het hotel. Na de lunch bezochten we nog even een winkelcentrum alvorens terug te keren naar het hotel.


De volgende ochtend moesten we vroeg uit de veren voor de treinreis (de eerste van de twee) naar Jogjakarta. We reden richting station, Na het inchecken liepen we naar het perron waar de trein al stond te wachten. De treinreis was heel fraai en is, meer dan vanaf de weg, een mooie gelegenheid om het plattenlandsleven te zien. Aan de grote wegen vind je namelijk bijna onafgebroken lintbebouwing waardoor weidse uitzichten bijna niet mogelijk zijn. In de trein echter wel. We reden langs Sawa's met op de achtergrond de vele vulkanen die het land rijk is. Op de Sawa's zagen we vaak dat er menden aan het werk waren. Even na 15h kwamen we in Jogjakarta aan waar we de rest van de middag vrij hadden. We overnachtte in het Indoluxe hotel waar we vanaf het dak een fraai uitzicht over de stad en de Merapi vulkaan hadden (die enkele dagen eerder was uitgebarsten). In de avond bezochten we met een aantal personen het Ramayana ballet (eigenlijk een opera). Het Ramayana verhaal is een liefdes verhaal, de Hindoestaanse versie van Romeo en Julia echter met een betere afloop dan de laatstgenoemde.


De volgende dag bezochten we de Prambanan tempel, een oude Hindoe tempel van de 9de eeuw. Een enorm complex met zijn vele torens die al ruim een eeuw in restauratie is. Restauratie van elk van de tempels en tempeltjes gebeurd pas als 75 procent van de originele stenen teruggevonden is. Een hels karwei dus. We bezochten zowel de Hindoe als de Boeddhistische tempels die op het terrein te vinden zijn. Hierna reden we richting de Borubudur. Onderweg stopte we nog even bij een rijstveld op de lagere helling van de Merapi, waar mensen aan het werk waren. Hier hadden we ook uitzicht op de Merapi zelf die op dat moment kleine as-erupties liet zien. De Borubudur ligt heer schilderachtig in het regenwoud. Ook dit tempel complex uit de 9de eeuw is een meesterwerk in oude Boeddhistische architectuur. De trappen (met hoge treden om de mensen tot 'buigen' te 'dwingen' brengen je naar de top van het monument met fantastisch uitzicht over de omgeving. Na dit bezoek aan dit indrukwekkende monument, reden we weer terug richting het hotel.


De volgende ochtend reden we eerst naar een Batik werkplaats waar kunstwerken en wanddecoraties uit batikstof gemaakt worden. Hierna volgde een tocht met de Becak (moter riksja) door de stad naar het Sultan paleis. We bezochte dit paleis waar ook Gamelan voorstellingen gehouden werden. Na een bezoek aan het water paleis (het koninklijke zwembad) reden we terug naar het hotel waar we een duik namen in het zwembad op het dak van het hotel. 

Weer moesten we de volgende dag vroeg uit dfe veren voor de tweede treinreis van deze reis. Wederom een fraaie treinreis die ons nu naar Malang bracht. Weidse uitzichten over de rijstvelden en de vulkanen. Vlag voordat we in Malang aankwamen reden we door het gekleurde dorp, een wijk in Malang waarin alle huizen, straten en bruggen in vrolijke kleuren geschilderd waren. Na aankomst maakte we een korte rondrit door deze groene stad alvorens in het hotel te gaan rusten. 

Deze rust was nodig voor de excursie die 's-nachts begon en die voor mij het hoogtepunt van de reis moest worden. Het Bromo Tengger Semeru nationaal park. Hier bevind zich o.a. de Bromo vulkaan, genoemd naar de hindoe god Brahma, god van de schepping. Het massief is een complex van 6 vulkanen (waarvan twee actief) gegroepeerd in- n rond een grote caldera, de Zandzee. We vertrokken om 1 uur en kwamen om 3 uur aan de voet van de vulkaan aan. Hier stapte we over in jeeps die ons verder het nationale park inbrachten. Eerst naar een uitzicht punt waar we een prachtig uitzicht hadden over dit indrukwekkende vulkaanlandschap. De kleuren n schaduwen veranderde continue naarmate het lichter werd. Na de zonsopkomst volgde het ontbijt (dat we meegenomen hadden) en vervolgden we onze weg naar beneden, de zandzee in. Hier volgde een wandeling en klim van in totaal 2.5 kilometer naar de rand van de Bromo krater. Een indrukwekkend uitzicht, zowel in de krater als over de zandzee en de fraaie Batok vulkaan. Tegen de middag waren we weer terug in het hotel en konden we bijkomen van deze zeer indrukwekkende ervaring (en konden we ook ongeveer een kilo as van ons lijf wassen.

De volgende ochtend reden we door naar Ketapang. Onderweg stopten we nog even bij een tabaksdrogerij, en een kruidentuin waar je kon zien hoe Cacao, koffie, rubber, kaneel, gember, vanille en nog vele andere zaken groeien. Na de lunch en een rondwandeling, werd er nog een kleine dansvoorstelling gegeven. Hierna reden we verder naar Ketapang waar we ruim voor het donker aankwamen. Dus er was nog even tijd voor een duik in het zwembad. 

De volgende dag namen we de veerboot naar Bali dat al vanaf de Javaanse kust te zien is. Na een klein uur varen stapten we weer over in de bus die ons in ongeveer 5 uur naar Denpasar bracht. Hier werd de groep opgesplitst. De meesten waaronder ondergetekende verbleven in Kuta, een achttal mensen verbleven in Sanur. Diezelfde avond kreeg ik echter bericht dat de tocht naar de blauwe vuren van de Ijen niet doorging omdat de vulkaan gesloten was vanwege de bosbranden op zijn flanken. Dat was erg jammer en ik zal een keer terug moeten om deze bijzondere tocht alsnog te maken. 

De volgende ochtend werd het daarom tijd om voor volgende vier dagen mijn activiteiten te plannen. Dit omdat het bij mij al snel kriebelde om wat van Bali te gaan bekijken. De Kecak dans was iets wat ik al lang graag live wilde zien, deze speelt een grote rol in de film Baraka en heeft ne lang geïntrigeerd. We huurde dus een auto met chauffeur via het hotel. Met vijf man/vrouw reden we naar Uluwatu waar een fraaie tempel staat met een indrukwekkend uitzicht over zee. In dit complex was een amfitheater gebouwd waar bij zonsondergang de Kecak dans plaatsvindt, deze omlijst het Ramayana verhaal. Ondanks dat het overvol was en we op de grond moesten plaatsnemen, was het een zeer indrukwekkende voorstelling. Het voelt bijna als een ritueel dat de oerkracht in de mens losmaakt. 

De volgende dag bezochten we twee watervakken in de omgeving van Ubud. Hier kon een duik genomen worden in het frisse water onder de waterval. Hierna bezochten we opnieuw een kruidentuin maar met een koffieproeverij waarbij we, behalve een aantal koffiemelanges, ook de beroemde Luwak koffie konden proeven. De bonen van deze koffie worden eerst gefermenteerd in de maag van een Servet kat om vervolgens na het uitpoepen, wassen en pellen, gebrand worden. In de middag kwamen we weer in het hotel aan waar we de rest van de middag ij het zwembad vertoefden en genoten van een lekker biertje. 


De volgende dag bracht mij naar het oosten van Bali. We bezochten eerst de Pura Goa Lawa. Hier bevindt zich een vleermuis grot en tempel waar we een gebedsdienst bijwoonde. Vervolgens reden we verder noord naar de flank van de Gunung Agung vulkaan (die nog steeds gas uitstoot) en bezochte daar het Taman Air Tirta Gangga waterpaleis van Amlapura. een fraai park met vijvers, baden en een elfde eeuwse tempel. Dit alles onder het toeziend oog van de Agung. Op de terugweg bezochten we nog een kleine zoutwinningswerkplaats waar zeezout ingedampt werd. Hier zagen we ook een glimp van de fraaie zwarte stranden die Bali rijk is.


De laatste volledig excursie dag bracht ons naar het centrale deel van Bali. Eerst bezochten we een Barong dans voorstelling met daarin verweven met een verhaal tussen goed en kwaad. Hierna reden we naar de Pura Tirta Empul, de Brontempel waar heilig water ontspringt. Hier kan men baden om de geest te reinigen. Ook hier werd de hele dag doorlopend gebeden en gemediteerd. We reden verder en klommen langzaam langs de flanken van de Batur caldera omhoog tot we bij de rand van de caldera kwamen. Hier hebben we geluncht met een prachtig uitzicht op de Batur, Abung en Agung vulkanen. Op de terugweg hebben we nog een koffie proeverij gedaan op een locatie met prachtig uitzicht ver het regenwoud van Bali. Aan het begin van de avond waren we terug in het hotel.


De volgende ochtend stond in het teken van nog even relaxen en de spullen pakken. Aan het eind van de middag werden we opgehaald en afgezet op de luchthaven boor de vlucht terug naar Amsterdam. Het was een lange vlucht (in totaal zaten we 17.5 uur in het vliegtuig, ondanks de tussenlanding in Medan waarbij we in het toestel moesten blijven). De vlucht verliep verder goed en tegen 9 uur e volgende ochtend landde we in Schiphol en was ik rond 10h30 thuis. Einde van een prachtige reis!On October 14, I started a nice trip to Indonesia. To be precise, a tour through Java and Bali. After a long flight with a transfer in Medan, we arrived in Jakarta where our guide, Nugi, was already waiting for us. The rest of the day we tried to recover from the long flight. I did, however, go into town to get a taste of the atmosphere. Jakarta is, like many Asian cities. hectic crowded and smoggy through the exhaust from the cars and - especially - the immense amount of motorbikes and scooters driving around.


The tour really started the next day. We left for Bogor. Here one can find the largest and most famous botanical garden in Indonesia. Local guide yok us on two-hour walk through parts of these beautiful gardens. After this we continued towards Bandung. Along the way we made a stop at a tea plantation and we drove over the Puncak pass to Bandung where we arrived in the early evening. The hotel was located in the nice and lively city centre of Bandung so finding a nice restaurant to eat was no problem.


The next day we explored Bandung, a city where the influence of the Dutch colonial past is still clearly visible. We started in the old cinema (now conference room and theatre), which seems to be constructed in a tropical version of the Amsterdam school architectural style. After this we followed our way on foot to the old postal road, which ran right through Bandung and over more than 1000 km from west to east across Java, We then visited the Kampong, an old neighbourhood with narrow alleys, here we also visited a workshop where Wajang dolls are made. After a visit to the Concordia society and the Afro-Asian convention museum, we walked back to the hotel. After lunch we visited a shopping mall before returning to the hotel.


The next morning we had to get up early for our train journey (the first of the two) to Yogyakarta. We drove to the station. After checking in we walked to the platform where the train was already waiting. The train journey was very beautiful and, more can be seen than from the road, we could see the rural life that we passed. On the main roads you normally find almost continuous houses and shops, making wide views over the country side almost impossible. On the train, however, we passed Sawas with the volcanoes in the background. At the Sawas we often saw people at work. Just after 3 p.m. we arrived in Yogyakarta where we had the rest of the afternoon off. We spent the night in the Indoluxe hotel where we had a beautiful view from the roof to the city and the Merapi volcano (which had erupted a few days earlier). In the evening we visited the Ramayana ballet (actually an opera) with a number of people. The Ramayana story is a love story, it is the Hindu version of Romeo and Juliet with a better outcome, however.


The next day we visited the Prambanan temple, an ancient Hindu temple from the 9th century. The huge complex with its many towers has been in restoration for over a century. Restoration of each of the temples only happens when 75 percent of the original building material have been recovered. So it's a hell of a job! We visited both the Hindu and Buddhist temples that can be found on this site. After this we drove to the Borubudur. Along the way we stopped at a rice field on the lower slope of the Merapi, where people were working. Here we also had a view of the Merapi itself, which at that time showed small ash eruptions. The Borubudur itseld is located beautifully in the rainforest. This temple complex from the 9th century is also a masterpiece in ancient Buddhist architecture. The stairs (with high steps to 'force' people to 'bow' down) takes you to the top of the monument with fantastic views of the surrounding rainforrest. After visiting this impressive monument, we drove back to the hotel.


The next morning we first went to a Batik workshop where artworks and wall decorations are made from batik fabric. This was followed by a tour with the Becak (moter rickshaw) through the city to the Sultan Palace. We visited this palace where Gamelan performances were also held. After a visit to the water palace (the royal swimming pool) we drove back to the hotel where we took a dip in the pool on the roof of the hotel.


The second train journey of this trip followed next morning. Again we had to get up early to catch this train. It was – again - a nice train journey that brought us to Malang. We enjoyed the wide views over the rice fields and volcanoes. Before we arrived in Malang, we passed the Colour village, a neighbourhood in Malang where all the houses, streets and bridges were painted in cheerful colours. After arrival we made a short tour through this green city before getting some rest at the hotel


This rest was really necessary for the excursion that started in the middle of the night and that would be the highlight of the trip for me! The Bromo Tengger Semeru national park. Here you find the Bromo volcano, named after the Hindu god Brahma, god of creation. This volcanic massif is a complex of 6 volcanoes (two of which are active) grouped in and around a large caldera, the Sand sea. We left at 1 AM and arrived at 3 AM at the base of the volcano. Here we transferred to jeeps that brought us into the national park. First, to a view point where we had a beautiful view over this impressive volcanic landscape. The colours and shadows changed continuously as it became lighter and sunrise was nearing. After the sunrise, we took our breakfast (which we had taken from the hotel) and we continued our way down into the sand sea. Here , we needed to hike and climb about 2.5 kilometers to the edge of the Bromo crater. An impressive view, both into the crater and over the sand sea and the beautiful Batok volcano. Around noon we were back at the hotel and we took our time to recover from this very impressive experience (and we could also wash about kilos of volcanic ash from our hair and face.


The next morning we continued our trip on to Ketapang. Along the way we stopped at a tobacco drying farm and a plantation. Here you can see how cocoa, coffee, rubber, cinnamon, ginger, vanilla and many other spices are grown. After lunch and a hike around the plantation, a small dance performance was given for us. After this we continued to Ketapang where we arrived well before sunset. So there was still time for a dip in the pool.


The next day we took the ferry to Bali. After an hour of sailing we got on the bus again which took us to Denpasar in about 5 hours. Here the group was split up. Most people including me stayed in Kuta and eight people stayed in Sanur. That same evening, however, I received an email that the trip to the blue fires of the Ijen volcano was cancelled because the volcano was closed due to the forest fires on its flanks. That was very unfortunate and I will have to go back sometime to make this special trip another time.


The next morning it was time to plan my activities for the next four days. This because I wanted to go and see Bali. The Kecak dance was something I long wanted to visit, it plays a major role in the Baraka film and has long intrigued me. So we rented a car and driver from the hotel. With a group of five people we drove to Uluwatu. Here, there is a beautiful temple with an impressive view of the sea. An amphitheatre was built in this complex where the Kecak dance takes place at sunset, It has been set up around the earlier mentioned Ramayana story. Although the theatre was completely packed and we had to sit on the ground, it was a very impressive show. It almost feels like a ritual that unleashes the primal force in man.


The next day we visited two waterfalls in the Ubud area. Here you could take a dip in the fresh water under the waterfall. After this we visited another herb garden but with a coffee tasting where we could taste the famous Luwak coffee, apart for dome other coffee blends. The beans from this coffee are first fermented in the stomach of a Civet cat and then roasted after the cat has pooped them out, then they are washed and peeled. In the afternoon we arrived at the hotel where we spent the rest of the afternoon in the swimming pool and enjoyed a nice beer.


The next day brought me to the east of Bali. We first visited the Pura Goa Lawa temple. Here is a bat cave and temple where we attended a prayer service. Then we drove further north to the flank of the Gunung Agung volcano (which still emits gas) and visited the Taman Air Tirta Gangga water palace of Amlapura. It is a beautiful park with ponds, baths and an eleventh-century temple. All this under the ‘smoke’ of the Agung. On the way back we visited a small salt extraction plant where salt was harvested by evaporating sea water. Here we also saw a glimpse of the beautiful black beaches in Bali.


The last full excursion day brought us to the central part of Bali. First we visited a Barong dance performance that was interwoven with a story between good and evil. After this we drove to the Pura Tirta Empul, the spring temple where holy water flows out of the ground. Here one can bathe to cleanse the mind. Here too, there is praying and meditating throughout the day. We continued our trip and slowly climbed upto the flanks of the Batur caldera until we reached the edge of the caldera itself. Here we had lunch with a beautiful view of the Batur, Abung and Agung volcanoes. On the way back we did – again - a coffee tasting at a location with a beautiful view over the rainforest of Bali. At the beginning of the evening we returned to the hotel.


The next morning, it was all about relaxing and packing. At the end of the afternoon we were picked up and dropped off at the airport to take our flight back to Amsterdam. It was a long flight (in total we were on board the aircraft for 17.5 hours, despite the stopover in Medan where we had to stay inside the aircraft). The flight went mostly according to plan and by 9 AM the next morning we arrived in Amsterdam Schiphol and I was home around 10:30 am. End of a wonderful journey!