Informatie

Heb je na het zien van deze foto's zin om naar India te gaan? Een vakantie naar een land als India is iets anders dan reis naar Frankrijk of Spanje. Je reist naar en land waar de gebruiken anders zijn dan in het westen: wat wij heel normaal vinden is daar beledigend en omgekeerd. Ook kun je in deze landen ziektes krijgen die hier allang niet meer voorkomen. Een aantal tips maken het reizen prettiger en de cultuurschok minder hevig.

Voorzorgsmaatregelen thuis

Medisch

Omdat men in India (zoals in veel ontwikkelingslanden) anders met hygiene omgaat en er veel ziektes zijn die in het westen reeds zijn uitgebannen, moet er altijd geinformaard worden naar vaccinaties. Dit kan bij de GGD in jouw woonplaats. De volgende vaccinaties zijn in ieder geval aan te raden (stand 2005/6)

Verder wordt sterk aangeraden een malaria profylax mee te nemen. Meestal wordt Palludrine voorgeschreven. Dit is een goedkoop middel maar moet na terugkomst nog zeker 4 weken ingenomen worden.

Het is verstandig om een medkit mee te nemen met ontsmettingamiddel, verband, pleisters en Paracetamol. Zelfs deze basis EHBO spullen zijn in afgelegen gebieden niet te krijgen. Diarree zal bij bijna iedereen die naar India voor komen. Neem dus Norrit of Diacure mee en ook ORS (een zout + suiker oplossing om te zorgen dat er geen uitdroging plaatsvindt). Ook handig is een flesje desinfecterende zeep. Deze kan gebruikt worden om de handen te reinigen als er geen water voorhanden is.

Kleding

In india is het niet gepast met ontblote schouders rond te lopen en in de meeste moskee's en gurdwara's (Sikh tempels) moet het hoofd bedekt zijn (dat geldt in de gurdwara's ook voor mannen!). Overigens kunnen ook kleren in India zelf gekocht worden tegen een zeer schappelijke prijs.

Visa

Voor inwoners van Nederland is een toeristenvisum voor India verplicht. Deze kost ongeveer 35 euro en kan bij de Ambassade van India aangevraagd worden. Een aanvraagformulier vindt je hier. Het visum kan per post besteld worden maar je kunt ook zelf naar de ambassade gaan. Indien het (toeristen) visum voor twaalf uur aangevraagd is dan kan deze nog dezelfde dag aan het eind van de middag opgehaald worden.

Valuta

1 Rupee is ongeveer 53 eurocent (stand eind 2005). Van te voren geld wisselen heeft niet zoveel zin. Neem voor de eerste dagen evt. 100 euro of dollars mee. in India kun je vrijwel overal pinnen. Elk groter dorp of stad heeft pin automaten (ATM's). Een enkele keer kun je op een automaat stuiten die alleen Indiase passen accepteerd (voornamelijk die van de National State bank of India) maar voor de rest hebben wij geen problemen ervaren.

 

In India

Eten en drinken

Het leidingwater in India is voor westerlingen NIET drinkbaar echter overal kunnen flessen mineraalwater gekocht worden voor 20 - 40 cent per liter.Wel goed controleren of de dop verzegeld is. We hebben het zelf niet meegemaakt maar soms worden ook flessen gevuld met leidingwater als mineraalwater verkocht. Leidingwater kan alleen gedronken worden als het goed gekookt heeft.

Eten bij de vele stalletjes op straat kopen is heel verleidelijk maar wel oppassen: vlees en groente kunnen bedorven zijn. Water (voor thee e.d.) moet goed gekookt zijn. Een hulpmiddleltje om na te gaan of het eten betrouwbaar is, is te kijken of het druk is. Meestal is het eten dan goed en bovendien ook vers (meer verkocht = meer omloop waardoor de kans op bederven kleiner is.). Wij hebben ook in de trein eten en drinken besteld. Dat leverde geen probleem op afgezien van een verbrande tong door de kokend hete Chai (indiase thee).

Goede en goedkope plaatsen om te eten zijn de vele 'fast food' restaurantjes in de grote steden. Er worden vele grote en kleine snacks geserveerd uit alle delen van India en soms ook 'continentale' gerechten maar het loont zeker de moeite om op die manier de verschillende facetten van de indiase keuken te proberen.

Gewoontes en gebruiken

Als je van plan bent om op vakantie naar India gaat, kom je in een andere cultuur met andere gewoontes. Een aantal 'spelregels' veraangenamen het verblijf en het contact met de lokale bevolking.

Op straat

Bij de mensen thuis...

Veel plezier en goede reis!